Retourtax brengt buitenlandse BTW-uitgaven terug bij ondernemer

Retourtax houdt zich sinds 1985 voor Nederlandse én buitenlandse bedrijven bezig met het terugvorderen van in het buitenland betaalde BTW. De verschillen in regelgeving zijn per land groot, maar Retourtax kent de weg, de taal en de wetten als geen ander.

Luuk Vredeveld heeft een gave: hij kan mensen gelukkig maken. Hij kan zelfs een lach toveren op het gezicht van de meest stugge ondernemer. En iedereen die dat wel eens geprobeerd heeft, weet hoe moeilijk dat is. Hoe krijgt Luuk Vredeveld dit voor elkaar? Niet door het plaatsen van snedige opmerkingen, het uitvoeren van een reeks clowneske capriolen of het tappen van schuine bakken. Hij doet dit door geld uit te delen. Zo simpel zit het. Luuk Vredeveld is voor ondernemers wat Sinterklaas is voor kleine kinderen. Alleen de baard ontbreekt. “Je maakt mensen nergens zo blij mee als met het geven van geld,” legt de grondlegger van Retourtax uit. “Maar laat ik van meet af aan duidelijk zijn: in feite trakteer ik ze van hun eigen centen; ik spoor hun loopt, lieten veel bedrijven de BTW-boel de boel en namen liever hun verlies dan hier nog meer kostbare tijd in te hoeven steken. En dat is natuurlijk zonde. Want de restitutiebedragen kunnen oplopen tot in de tonnen.”

Talenkennis

Het bleek een gouden greep. Retourtax groeide elk jaar een stukje groter en houdt sedert zeven jaar domicilie in het Achterhoeks Ondernemerscentrum in Doetinchem. Het bedrijf biedt een service die zijn gelijke in Nederland niet kent; slechts de vier grote accountantskantoren (‘de big four’) verlenen een soortgelijke dienst. “Het verschil zit ‘m erin dat wij ons met Retourtax uitsluitend op de BTW-problematiek richten. We doen het er dus niet zomaar even bij. Bovendien spreken we onze talen. Naast Nederlands ook vloeiend Duits, Engels, Frans, Italiaans, Spaans en Portugees. Indien gewenst, lenen we op dit gebied expertise in. We kunnen dus overal in de wereld communiceren. En dat is een geld op en bezorg het ze netjes terug. Tegen een redelijke commissie. Vindersloon, zeg maar.”

Gespecialiseerde kennis

Luuk Vredeveld maakt met zijn bedrijf Retourtax gemiddeld achthonderd cliënten per jaar gelukkig. Sommigen zelfs dolgelukkig, afhankelijk van de hoeveelheid betaalde BTW die Vredeveld en zijn zes medewerkers wereldwijd weten terug te vorderen. Want dat is wat Retourtax doet. Met als belangrijkste wapen de geactualiseerde kennis van buitenlandse BTW-wetgeving, die per land dramatisch kan verschillen. Ook binnen Europa en ondanks de zogenoemde Achtste en Dertiende BTW-Richtlijn van de Europese Commissie die onder andere standaardisatie voorschrijft. Luuk Vredeveld: “Ik ben er twintig jaar geleden aan begonnen toen ik door een aantal transportbedrijven werd benaderd om in het buitenland betaalde BTW terug te halen. Omdat dat nogal wat voeten in de aarde heeft en men door gebrek aan kennis tegen allerlei muren aan- groot voordeel. Als ondernemers het op hun eigen houtje proberen, moeten ze niet alleen op fiscaal gebied steeds opnieuw het ei van Columbus uitvinden, maar lopen ze ook steeds tegen die taalbarrière aan. Wij zeggen altijd: laat ons het werk doen waar wij goed in zijn, dan kunt u doen waar u goed in bent.”

No Cure No Pay

Vijfenzeventig procent van de cliëntèle is Nederlands, de rest komt uit Europa en Azië. Zo verzorgt Retourtax onder meer voor een paar grote Japanse en Koreaanse multinationals de BTW-teruggave in diverse Europese landen. Maar ook kleinere ondernemingen zijn welkom. Van harte zelfs. De klanten zitten over het hele land, maar Vredeveld merkt dat met name de Achterhoekse ondernemers de aap langdurig uit de boom kijken. “In deze contreien moddert men nog heel lang zelf wat aan. En dat hoeft echt niet. Wij werken volgens het principe ‘no cure no pay’, ondernemers vallen zich dus geen buil.” Wat veel ondernemers niet weten, is dat het al vanaf een paar duizend Euro aan uitgaven interessant wordt om achter de bonnetjes aan te gaan. En dat ze zestien tot vijfentwintig procent van alle in het buitenland gemaakte kosten kunnen terugkrijgen. Voor een provisie van vijf tot twintig procent van het gerestitueerde bedrag (gestaffeld, minimaal € 190,- per aanvraag, all-in) regelt Retourtax alles. Luuk Vredeveld: “Wat de klant hiervoor terugkrijgt? Hij kan beschikken over de grootst mogelijk know how op het gebied van buitenlandse BTW en omzetbelasting. Dit levert hem niet alleen een flinke kosten- en tijdsbesparing op, maar ook nog de nodige centjes. Of hij er echt gelukkig van wordt, dat weet ik niet. Ik doe in ieder geval mijn best!”

BTW staat voor Belasting Toegevoegde Waarde en drukt alleen op de consument. Het BTW-systeem is inmiddels in de meeste landen ingevoerd (in Nederland per 1 januari 1969). De Verenigde Staten kennen geen BTW maar een Salestax. Dit houdt in dat Retourtax u in dit land niet kan helpen.

Voor meer informatie over aangifte, terugvordering en advies, surf naar www.retourtax.nl of www.btw.nl.

This entry was posted in In de pers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.