Retourtax haalt miljoenen aan omzetbelasting terug uit het buitenland

BANK BLAD, kwartaaluitgave voor relaties van de ING Bank, Nummer 83, voorjaar 2002

“Jaarlijks laat het bedrijfsleven vele miljoenen aan buitenlandse omzetbelasting liggen”, zegt Luuk Vredeveld, directeur-eigenaar van Retourtax in Doetinchem. Hij begon in de avonduren met zijn bedrijf dat zich bezighoudt met de resititutie van buitenlandse omzetbelasting, en heeft inmiddels 800 klanten over de hele wereld.
Terwijl veel ondernemers altijd maar op zoek zijn naar een gat in de markt, valt anderen de “niche” gewoon in de schoot. Je moet hem dan natuurlijk wel opmerken. En dat deed Luuk Vredeveld toen hij zestien jaar geleden werkzaam was in de transportsector. “Transportbedrijven hebben altijd te maken met getankte dieselolie. Daar zit omzetbelasting op, vanzelfsprekend ook als er in het buitenland wordt getankt.” Vertelt Vredeveld. “Bij het bedrijf waar ik werkte was een van mijn taken het aanvragen van BTW-restitutie van de omzetbelasting. Zo kwam ik met het fenomeen van de buitenlandse restitutie in aanraking. Enige tijd later werd ik adjunct-directeur bij een ander bedrijf. Al snel kwam ik erachter dat deze firma Duitse facturen inclusief omzetbelasting als kosten boekte, waardoor er elk jaar zo’n 2.500 euro bleef liggen. Men wist niet dat je buitenlandse omzetbelasting kon terugvragen en was heel verbaasd toen ik dat vertelde.”

Van achterkamer tot marktleider Door deze reactie kreeg Vredeveld het vermoeden dat er veel meer ondernemingen moesten zijn die omzetbelasting in het buitenland lieten liggen. Hij besloot zich hiermee in de avonduren bezig te gaan houden. “Het bedrijf waar ik toen werkte werd mijn eerste klant en zo is Retourtax ontstaan. Ik had vrijwel geen kosten. Ik heb alleen briefpapier laten drukken en hen een mailing de deur uit gedaan naar bedrijven in de Achterhoek. Daar kwam respons op, ook van een aantal grote ondernemingen. Na een tijdje ben ik landelijk gaan mailen en ook dat leverde een aantal grote klanten op. Ik kreeg steeds meer werk en uiteindelijk heb ik zes jaar geleden mijn baan opgezegd om me volledig op Retourtax te richten.”

Retourtax is inmiddels gehuisvest in een keurig kantoorpand op een bedrijventerrein in Doetinchem. Vredeveld heeft drie mensen in dienst en krijgt geregeld hulp van zijn vrouw bij vertaalwerkzaamheden. Jaarlijks haalt hij zo’n 11 miljoen euro aan omzetbelasting terug voor klanten uit de hele wereld. Een van de meest tot de verbeelding sprekende leden van zijn klantenkring is ongetwijfeld de nationale bank van Mauritius. Volgens Vredeveld is Retourtax in Nederland marktleider.

Nettowinst weggooien Vredeveld vertelt dat bij veel bedrijven nog misverstanden bestaan over de restitutie van omzetbelasting. “Ik hoor nog geregeld: binnen de EU is alles toch zonder BTW? Maar dat geldt voor de im- en export van goederen. Waar ik me mee bezighoud – binnen en buiten de EU – is het terugvragen van de omzetbelasting opkosten die je in het buitenland maakt. Denk aan beursdeelname, standhuur, kraanhuur, hotelkosten, autohuur, brandstof en diensten. Allemaal zaken die bedrijven maar al te vaak automatisch als kosten boeken, zonder te denken aan de omzetbelasting die er in die bedragen zit. Ik denk dat het Nederlandse bedrijfsleven op die manier jaarlijks tientallen, zo niet honderden miljoenen laat liggen.”

Een eenvoudige rekensom leer dat een ondernemer die 50.000 euro (inclusief omzetbelasting) kosten maakt voor deelname aan een beurs in Duitsland, bijna 8.000 euro (16 %) laat liggen als hij nalaat de omzetbelasting terug te vragen.

Vredeveld: “Dat moet je zien als pure nettowinst die je weggooit. En je moet heel wat omzetten om dat weer als pure winst terug te krijgen. Stel dat een bedrijf 10.000 euro heeft laten liggen en de nettowinst op jaarbasis 2 % van de omzet bedraagt. Dan moet je 500.000 euro omzet genereren om dat weer goed te maken. Er zijn zelfs landen die 25 % omzetbelasting rekenen. Dus het kan echt om heel substantiële bedragen gaan, soms tot ver over de 500.000 euro.”

Struikelblokken De reden dat niet alleen het midden- en kleinbedrijf, maar ook veel grote bedrijven en organisaties Retourtax inschakelen is volgens Vredeveld dat het terugvragen van de omzetbelasting iets is wat eigenlijk alleen in de praktijk – met vallen en opstaan – kunt leren.

“Theoretisch weten belastingdeskundigen natuurlijk hoe dat zit, maar in de praktijk zijn omzetbelasting en nationale regelgeving daaromheen heel complex.

Je kunt de documentatie opvragen en doorworstelen, maar daarmee ben je er nog niet. Je moet precies weten hoe je de formulieren moet invullen. Landen houden zeer nauwlettend in de gaten of niet ten onrechte wordt terugbetaald. Eén verkeerd kruisje op je formulier en je restitutieaanvraag wordt afgewezen.

Ook moet je de verschillende deadlines in de gaten ouden. Als iemand zich één keer per jaar over de restitutieaanvragen buigt is de kans groot dat hij het niet helemaal goed doet. Het is duidelijk dat dat een onderneming veel geld kan kosten; vandaar dat men vaak kiest voor outsourcen.”

Geen archetypische ondernemer Vredeveld heeft zijn activiteiten onlangs uitgebreid met Peacefield & Peartree, een internationaal administratiekantoor dat MKB-ondernemingen adviseert op bedrijfskundig, financieel en fiscaal gebied. Peacefield & Peartree adviseert daarnaast Nederlandse bedrijven die op de Duitse markt opereren.

Vredeveld: ” We regelen vergunningen, voeren de administratie en kunnen helpen met het oprichten van een buitenlandse rechtspersoon. Hetzelfde doen we voor Duitse bedrijven hoer. Daarnaast heb ik plannen om me onder de naam BTW Consult Nederland verder te profileren als echte BTW-specialist in Nederland. Ik denk dat hier een grote vraag naar is omdat omzetbelasting heel ingewikkeld is; er is bijvoorbeeld veel jurisprudentie over. Er zijn al veel accountantskantoren, grote en kleine, die cliënten met vragen op dit gebied naar ons doorverwijzen.”

Toch ziet Vredeveld zichzelf niet als een archetypische ondernemer die altijd maar wil groeien. “Nee, eigenlijk ben ik geen echte ondernemer. Het gaat me niet om het groeien op zich, ik wil alleen leuk en uitdagend werk hebben en een goeie boterham verdienen. En dat doe ik”.

Retourtax
Postbus 355 / 7000 AJ Doetinchem
Telefoon +31 (0)314-368936 / Internet: www.retourtax.com

This entry was posted in In de pers. Bookmark the permalink.

Comments are closed.